Étrend
Az étrend mindannyiunk számára fontos dolog, különösen igaz ez a vesebetegekre. Amikor a veseműködés nem tökéletes, a káros anyagcseretermékek, az ételek salakanyagai felhalmozódnak a vérben. Bár ezek nagy részét a vesepótló kezelések eltávolítják, a kezelések közötti időszakban ezek vérbeli szintje magas. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan betartsák az előírt diétás javaslatokat, hogy a szervezet salakanyagtartalma ilyenkor is a lehető legalacsonyabb maradjon.
Az étrendet személyre szabva kell elkészíteni, de általában a következőkre kell ügyelni:
- kalória
A táplálékkal elfogyasztott energiamennyiség határozza meg, hogy egy szervezet gyarapodik, vagy fogy. Ha az étrendből hiányoznak az energiadús ételek, a test nemcsak a tápanyagok fehérjéit kezdi felhasználni energia termelésére, hanem a saját zsírszövetet és izmokat is. Ebben az esetben fogyás és gyengeség jön létre. Ez különösen kockázatos egy amúgy is sovány vagy alultáplált egyén esetében. A betegeknek energiadús ételeket kell tehát fogyasztaniuk, hogy fenntartsák erőnlétüket és megőrizzék testsúlyukat.
- folyadék
Amikor a veseműködés elégtelen, folyadék halmozódik fel a szervezetben. A folyadék-túlterhelés fulladást, magas vérnyomást s különböző testrészek (boka, csukló, arc) duzzadását okozza. Az elfogyasztott folyadékmennyiségbe természetesen minden beletartozik, a különböző ételek folyadéktartalma is. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a legtöbb gyümölcsnek, zöldségnek a fele tulajdonképpen folyadék. Miután a folyadék- túlterhelés igen veszélyes, indokolt, hogy a bevitelt körültekintően korlátozzuk.
- fehérje
A fehérjék építik, javítják és fenntartják testünk szöveteit, azok működését. Szerepet játszanak a fertőzés elleni harcban, a sebgyógyulásban is. Normális esetben a fehérjék káros anyagcsere-végtermékei (pl. urea, karbamid) a vesén keresztül a vizelettel távoznak a szervezetből. Vesebetegségben ezek az anyagok felhalmozódnak.
- nátrium
A nátrium befolyásolja a test folyadéktartamát és a vérnyomást. Nagy mennyiség bevitelekor fokozódik a szomjúságérzés és a szervezetben víz halmozódik fel, folyadék-túlterhelés következik be. Hirtelen gyarapodik a testsúly, duzzanat, ödéma jelentkezik a test legkülönbözőbb részein, magas vérnyomás, légszomj, sőt szívelégtelenség jöhet létre. Magas nátriumtartalmú ételek: tartósított, füstölt húsok (sonka, kolbász, löncshús), lisztek (süteményporok), mély hűtött, gyors ételek (pizza, hamburger), sós snack (burgonyachips, ropi), sós konzervek, szószok, páclé. A legtöbb só helyettesítőben kálium van, melyet szintén korlátozni kell.
- kálium
A legtöbb étel tartalmaz káliumot. A normális kálium-szint az idegek és az izmok helyes működéséhez szükséges. A vér kálium- szintjének túl alacsony, vagy túl magas értéke befolyásolhatja a szívműködést. Sőt extrém értékeknél a szívverés akár meg is állhat. Néhány magas káliumtartalmú étel, amit kerülni kellene: mogyoró és magok, édes burgonya, szárított gomba, gyümölcs, banán, sárgadinnye, szárított borsó és bab.
- káIcium és foszfor
E két ásványi anyag normális egyensúlyi állapota határozza meg az egészséges csontképzést, izom- és idegműködést. Vesebetegségben ez az egyensúlyi állapot megbomlik, a foszfáttöbblet hatására a csontok törékennyé válnak. A magas foszfáttartalom emellett viszketést okoz. Nagyon fontos a foszfátbevitel korlátozása. Sok foszfor van a következő ételekben: magvak és mogyoró, szárított borsó és bab, feldolgozott korpatartalmú gabonafélék, sajt, tejtermékek, dió-, mogyoróvaj, fehérjedús ételek (hús, hal, szárnyas).
Normál esetben a jól kiegyensúlyozott étrend ellátja a beteget elegendő vitaminnal az egészség fenntartásához. A vesebetegeknek viszont több okból szükségük van vitamin- kiegészítésre, mivel a vitamindús ételek korlátozottak, ugyanakkor a szükséglet emelkedett. Sőt a dialízis is sok vitamint távolít el. Fontos tehát a pótlásuk. A vitaminokat az orvos írja fel. Ez biztosítja, hogy mindenki a neki megfelelőt kapja. Néhány túladagolt vitamin ártalmas lehet.
|