Tankonyhás főzés
2016. május 29.
Egyesületünk pár tagja egy tankonyhás főzésen vett részt, ahol Szebenszki Erzsébet dietetikus segítségével egészséges ételeket készítettünk el együtt.
A kis csapat 3 dializált, 5 transzplantált, 1 ambulanciás kontroll alatt lévő társunkból állt, és eljött a DEOEC Dialízis Centrum egyik ápolónője, Gózné Ibolya is, valamint 3 hozzátartozó.
A recepteket Erzsike állította össze, figyelve arra, hogy egészségesek és vesekímélők legyenek.
2-3 fős csoportokban dolgoztunk. Főzés közben hasznos tanácsokat kaptunk, hogy hogyan tudjuk csökkenteni azoknak az ásványi anyagoknak a bevitelét, amik nem ajánlatosak számunkra. Az egész menüt só nélkül készítettük, ízesítőként különböző fűszereket használtunk.
Egyik csapat brokkolitortát készített. A brokkolit előfőzték, hogy ez által is csökkentsék káliumtartalmát. Linzertésztás alapra brokkoli és csirkemell keveréke került. Másik csapat a töltött cukkinivel foglalatoskodott. A töltelék darált húsból és kölesből állt.
A tankonyha másik részén a zöldséges táska elkészítése folyt. A zöldséges ragu leveles tésztába volt töltve, tetejére szezámmag, porcukor és fahéj került.
A másik tűzhelyen a köles puding készült, ami egy tejmentes édesség, összeállítás után őzgerincformában lett megsütve. Epersziruppal fogyasztottuk. A pizza gluténmentes lisztkeverékből készült, ami azoknak segítség, akiknek nagyon oda kell figyelni a fehérjebevitelre. Tetejére spenótkrém és zöldséges krém került feltétként.
Amikor mindennel elkészültünk, közösen fogyasztottuk el az ételeket. Mindannyian nagyon élveztük a közös főzést, a jó hangulatot, és köszönjük a sok jó tanácsot, és hogy olyan ételeket ismerhettünk meg, amikkel még nem találkoztunk!
|